Általános fogalomtár
A test ellátása tápanyagokkal, amelyek ahhoz kellenek, hogy fenntartsák az életet: energiát biztosítsanak és megadják a test újjáépítéséhez szükséges fehérjéket, zsírokat és vitaminokat, ásványi elemeket és nyomelemeket.
Testi energiatermelő folyamat, amely során a test a tápcsatornából felszívódott tápanyag és a szervezetbe bejuttatott oxigén segítségével a sejtek szintjén felszabadítja a tápanyagban felvett energiát, és azt felhasználja saját működési folyamatainak energiaellátására. Ebbe beletartozik a test újjáépítési folyamatainak és zsírégetési képessége is.
Vérben szállított nedvek, amelyeket belső elválasztású mirigyek termelnek. Az élő szervezetben folyamatos, lassú szabályozást végeznek, és az idegrendszerrel együtt összehangolják a szervrendszerek működését.
Vérben keringő nedveket termelő szervek egy élőlény szervezetében.
Ingerületvezető rendszer az emberi testben. Az idegsejtek összefüggő rendszert alkotó hálózata, amely a szervezetet egységbe kapcsolva az elme hatására irányítja az egyes szervek, izmok működését, illetve az agyba vezeti, és az elméhez továbbítja a környezetből érkező érzetek keltette ingerületeket.
A táplálékot feldolgozó szervek együtt. Ezek a szervek részt vesznek a táplálék felszívódó formára bontásában, továbbításában, a visszamaradt hasznosítatlan salakanyag összegyűjtésében és eltávolításában.
Alapvető élettani egység egy élőlény testében.
A sejt élettani folyamatainak egésze. Ez magában foglal minden olyan folyamatot, amely szükséges a sejt – és ezen keresztül az egész test – életben maradásához.
Tárolt energia a testben. Olyan testszövet, amelybe a túlzott szénhidrátfogyasztás következtében a vérben felhalmozódott cukorból keletkezik azért, hogy a testet megvédje az éhezéstől és a stressztől. A zsír szükséges még az idegrendszer és más testszövetek, sejthártyák és váladékok (például hormonok) előállításához is.
Sok zsírt tartalmazó.
A test szöveteit felépítő alapvető anyag. Táplálékként történő bevitele fontos a test felépítése és újjáépítése szempontjából.
Sok fehérjét tartalmazó.